nzcht

… is één gelijk vervangen door ons geluk

Vier vragen die je leven veranderen. Loving what is.

Byron Katie (2002). Vier vragen die je leven veranderen. Loving what is. Utrecht: Het Spectrum.

Bij Byron Katie heb ik een uitgebreide training gevolgd. Vooafgaand aan die training, volgde ik bij haar een dagtraining in Zwolle. Ik mocht naar voren komen om The Work te doen. ‘s Middags draaide ze zich naar mij om en zei: “Roel there are three kinds of businesses: My business, Your business. Gods’ business. Keep it by your own business”

Mijn grootste valkuil was daarmee geduid. Me bemoeien met andermans zaak. Heel goed weten wat de ander allemaal moet doen om mij gelukkig te maken. Ondertussen vergat ik m’n eigen zaak op te pakken.

In het werk van Byron Katie onderzoek je met begrip je eigen gedachten en verhalen. Gedachten en verhalen over ander. Gedachten en verhalen over jezelf. Je schrijft deze gedachten eerst op, waarna je met vier kernachtige onderzoeksvragen deze gedachten onderzoekt. Ten slotte keer je de gedachte om naar jezelf, z’n tegendeel. Meestal zul je ontdekken dat deze omgekeerde waarheid even waar of zelfs meer waar voelt dan de gedachte – meestal een oordeel of een overtuiging die vastzet – die je onderzocht.

Op deze manier kom je erachter dat vechten tegen de realiteit – dat wat er is – een zinloos gebeuren is. Je ontdekt ook dat, als je het gevecht met de realiteit stopt, de vrijheid in jezelf er altijd  is. Je leert liefhebben wat er is.

In het boek wordt The Work volledig beschreven. Door het volgen van verhalen van andere mensen ontdek je hoe de methode werkt. Je leert op die manier via de verhalen van anderen. Vaak weerspiegelen deze verhalen thema’s waar jezelf ook mee “vecht”.

Je kunt de methode ook bekijken en een werkblad downloaden via dit artikel. NZCHT past The Work regelmatig toe in individuele coachtrajecten en tijdens teamtrainingen.

reageer

ontwerp gezamenlijk door annemariezijl.nl | gewoonbiel.nl | wildeweg.nl  ••  web: wildeweg.nl